Sałatka z kaszą gryczaną białą, szpinakiem i słonecznikiem

Sałatka z rukoli, pieczonych buraków oraz kaszy gryczanej białej z dodatkiem dyni, szpinaku i słonecznika to idealna propozycja na zdrowy obiad lub lunch do pracy. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 1 duży burak lub dwa mniejsze – razem ok. 300-350g
  • pęczek rukoli
  • kilka listków pietruszki
  • SOS
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • starty ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 4-5 łyżek zimno tłoczonego oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek bagietki skropionych olejem rzepakowym i zgrilowanych w piekarniku

Przygotowanie

Buraki dokładnie umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piecz 40-60 minut, aż buraki będą miękkie po wbiciu noża. Gotowe buraki wyjmij z piekarnika.

Jedną torebkę kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza się gotuje, przygotuj sos. Wszystkie składniki przełóż do małego słoika. Zakręć nakrętkę i kilka razy potrząśnij aż wymieszają się składniki. Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.

Na ciepło: Jeszcze gorące buraki obierz (jak tylko będzie to możliwe) i pokrój na ósemki lub grube plastry, dodaj ciepłą kaszę i wszystko zalej wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie

wymieszaj, nałóż na talerze, zieleninę dołóż w ostatniej chwili tak, żeby nie zwiędła od ciepłych składników.

Na zimno: Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce. Tak samo sos. Gdy zgłodniejesz, połącz wszystkie potrzebne składniki i zajadaj ze smakiem.

Smacznego życzy Babcia Zosia! :)

Sałatka z kaszą gryczaną białą