Zapiekanka z placków ziemniaczanych i grillowanych warzyw

Grillowane bakłażany i cukinie zapiekane z plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem i serem feta to doskonały pomysł na w łatwy obiad.

Ilość porcji: od 4 do 6
Danie wegetariańskie: wegetariańskie
Czas przygotowania: około 1 godziny

Składniki:
1 opakowanie Placków ziemniaczanych ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
2 jajka (opcjonalnie)
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
3-4 pomidory
2-3 łyżki zielonego pesto
100g sera typu feta
sól i pieprz
oliwa
garść posiekanej, świeżej bazylii

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Warzywa dokładnie umyć i pokroić w plastry. Bakłażana ułożyć na sicie i posypać solą – straci dzięki temu goryczkę.

Usmażyć placki ziemniaczane podobnej wielkości co plastry warzyw. Spłukać z bakłażana sól. Na rozgrzaną i suchą patelnie do grillowania położyć cukinię i bakłażana. Grillować, aż warzywa zmiękną i się zrumienią.

Rozgrzać piekarnik do 170-180 st.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować zielonym pesto. W naczyniu naprzemiennie ułożyć placki ziemniaczane, plastry pomidorów, cukinii i bakłażana. Całość posypać fetą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą.

Zapiekankę piec ok. 20 minut, aż danie się zrumieni.

Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną, świeżą bazylią

Uwagi:

Warzywa powinny być podobnej wielkości, średnicy, tak by ich plastry były w zbliżonym rozmiarze.

Jeżeli nie mamy patelni do grillowania cukinie i bakłażana możemy obsmażyć na teflonowej patelni.

Placki i grillowane warzywa możemy przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce.