Sałatka z rukoli, buraków i kaszy gryczanej białej

Sałatka z rukoli, pieczonych buraków oraz kaszy gryczanej białej z dodatkiem dyni, szpinaku i słonecznika. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ilość porcji: 2-3 porcje
Danie wegetariańskie: wegańskie, bez laktozy, bez cukru
Czas przygotowania: około 30 minut + pieczenie buraków około 1 godzina

Składniki:

Sałatka:
1 opakowanie Kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem z serii Dań Babci Zosi
1 duży burak lub dwa mniejsze – razem ok. 300-350g
pęczek rukoli
kilka listków pietruszki

Sos:
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki octu jabłkowego
starty ząbek czosnku
1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
4-5 łyżek zimno tłoczonego oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
kilka kromek bagietki skropionych olejem rzepakowym i zgrilowanych w piekarniku
1 duże opakowanie jogurtu greckiego ( 400 g)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
2 łyżki świeżej posiekanej mięty

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć, nie obierać, zawinąć w folię aluminiowa i wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika, piec 40-60 minut, aż buraki będą miękkie po wbiciu noża. Gotowe buraki wyjąć z piekarnika.

Jedną torebkę kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznika ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Gdy kasza się gotuje przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do małego słoika. Zakręcić nakrętkę i kilka razy potrząsnąć.

Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.

Na ciepło: Jeszcze gorące buraki obrać (jak tylko będzie to możliwe) i pokroić na ósemki lub grube plastry, dodać ciepłą kasze i wszystko zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze, zieleninę dołożyć w ostatniej chwili tak żeby nie zwiędła od ciepłych składników.

Na zimno: Buraki i kaszę możemy przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce. Tak samo sos. Gdy będziemy głodni połączyć wszystkie potrzebne składniki i zajadać ze smakiem.

salatka-kasza-gryczana-biala