Pomidorowa – najlepsza zupa wg Polaków

Nie ulega wątpliwości, że zupa pomidorowa to prawdziwa królowa polskiej kuchni. Znana od pokoleń, wciąż tak samo prosta w przygotowaniu i niezmiennie ceniona za swój smak każdego roku na nowo podbija podniebienia młodych smakoszy, w krótkim czasie stając się ich ulubionym daniem. W czym tkwi sekret jej popularności? Zapewne w wyjątkowym smaku, którego nie da się pomylić z żadnym innym, a także w bardzo prostym sposobie przygotowania. Przyjrzyjmy się, zatem nieco bliżej ulubionej zupie wszystkich Polaków.

Smak ceniony od lat

Zupa pomidorowa od wielu już lat, dla zdecydowanej większości polskich rodzin stanowi pierwsze danie tradycyjnego obiadu. Jej pyszny smak doceniają osoby w różnym wieku – od tych najmłodszych członków rodziny, aż po najstarszych, którzy często nie wyobrażają sobie rodzinnego domowego obiadu bez niej w roli głównej. Sycąca, aromatyczna i niewymagająca posiadania dużych zdolności kulinarnych – to główne zalety zupy pomidorowej, dzięki którym wciąż cieszy się ona niesłabnącą popularnością.

Historia pomidorowej

Zupa pomidorowa w kuchni polskiej znana jest od dawna. Jej historia wybiega jednak daleko poza granice naszego kraju. Według oficjalnych doniesień pierwszy przepis na jej przygotowanie powstał w 1872 roku w Stanach Zjednoczonych, jednak odnalezione zapiski pochodzące z XIX wieku świadczą o tym, że w naszym kraju zupa pomidorowa była już w tym okresie bardzo dobrze znana. Jej obecność wyraźnie zaznacza się także w innych europejskich kuchniach, choć w każdej z nich jest przygotowywana w nieco odmienny sposób. Ta serwowana we Włoszech jest bardziej słodka z wyraźnie zaznaczoną nutą bazylii. W angielskiej wersji zupy pomidorowej odnajdziemy nieco ostrzejszy posmak chrzanu, w meksykańskiej kawałki pokrojonego smażonego kurczaka, natomiast w hiszpańskiej ostrą papryczkę chili.

Amore pomodore

A jak wygląda zupa pomidorowa według przepisów kuchni polskiej? Zgodnie z naszą tradycją kulinarną musi się w niej znaleźć duża ilość pomidorów, wywar z mięsa, śmietana oraz – w zależności od upodobań lub wybranego regionu – porcja ryżu lub makaronu. Choć tak przygotowana zupa pomidorowa z pewnością nie należy do dań dietetycznych nie ulega wątpliwości, że w tym wydaniu jest najsmaczniejsza. Do jej przyrządzenia można użyć świeżych pomidorów lub wykorzystać pomidory z puszki. Ważne, aby zachować prawidłowe proporcje, dzięki którym charakterystyczny aromat pomidorów staje się podstawą zupy.