Tort z placków ziemniaczanych

Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku – takie są placki ziemniaczane, które pamiętamy z dzieciństwa. Dziś wiemy już, ile pracy musiała w nie włożyć babcia. Na szczęście znamy sposób, żeby przyrządzić to pracochłonne danie bez konieczności obierania i tarcia ziemniaków. Placków ziemniaczanych Babci Zosi zawierają wyłącznie suszone ziemniaki, do których wystarczy dodać wodę i usmażyć. Dziś jeden z ulubionych dni Babci Zosi w roku – Dzień Placków Ziemniaczanych! Takie święto nie może obyć się bez tortu. Ola Sadłowska przygotowała na tę okazję specjalny tort… z placków ziemniaczanych. Wszystkiego najlepszego, smakosze placków!

Torcik można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. W wersji bez mięsa łososia zastąpić można grillowanymi paskami cukinii, bakłażana lub innymi ulubionymi warzywami.

Składniki
4 duże placki ziemniaczane, każdy usmażony z 3 łyżek ciasta (jedno opakowanie Placków ziemniaczanych Babci Zosi)
200 g wędzonego łososia
1 ogórek kiszony
2 duże świeże ogórki
300 g ogórkowego twarożku kanapkowego
sól
pieprz
świeży koperek
koperek suszony SYS

Przygotowanie
Serek kanapkowy przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Drobno kroimy kiszonego ogórka i dodajemy do twarożku. Jeden placek ziemniaczany kładziemy na talerzu lub paterze, na której torcik będzie podany.

Obieramy świeże ogórki i jednego kroimy w drobną kostkę. Na placku rozsmarowujemy warstwę serka, posypujemy świeżym ogórkiem i kładziemy kawałki wędzonego łososia. Przykrywamy drugim plackiem. Czynności powtarzamy, aż placki ziemniaczane się skończą. Jeżeli placki są nierówne, docinamy je dokoła nożem. Wierzch i boki smarujemy dokładnie serkiem.

Pozostałego świeżego ogórka kroimy w słupki i obkładamy nim boki, tak aby przylegały do serka.Pozostałe kawałki łososia zwijamy w różyczki i dekorujemy nimi wierzch. Obficie posypujemy koperkiem. Torcik przechowujemy przed podaniem w lodówce. Smacznego!