Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną to doskonały pomysł na zimowy obiad. Są zdrowe i bardzo sycące. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Babcia Zosia najbardziej lubi przygotowywać pierogi razem z całą rodziną. Dzisiejszy przepis przygotowała zainspirowana babciną kuchnią autorka bloga Kulinarna Maniusia.

Składniki na ciasto
0,5 kg ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania

Składniki na farsz
0,3 kg ziemniaków
200 g twarożku półtłustego
Kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem Dania Babci Zosi
sól, pieprz
łyżeczka majeranku
ząbek czosnku

Przepis na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 120 minut

Wykonanie
Ziemniaki na ciasto gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła. Robimy to tak długo aż wykorzystamy całe ciasto.

Ugotowane na farsz ziemniaki tłuczemy tłuczkiem. Dodajemy do nich twaróg i ponownie tłuczemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i majeranek. Mieszamy.

Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu. Jeden bok ciasta smarujemy delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju.

Pierogi gotujemy porcjami około 5 minut od ich wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy same, z surówką lub podsmażamy.

Smacznego!