Pasztet z kaszy jaglanej

Jaglany pasztet z dodatkiem cukinii, pomidorów, słonecznika oraz aromatycznych przypraw można jeść na śniadanie, kolację lub lunch w pracy, z ulubionymi dodatkami tj. domowe pesto i pomidory lub majonez i ogórki kiszone, albo w innej dowolnej kombinacji :)

Danie wegetariańskie: wegetariańskie, bez laktozy
Czas przygotowania: 30 min. przygotowanie; 30 min. pieczenie; 4 godz. chłodzenia

Składniki:

1 torebka Kaszy jaglanej cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi
2 łyżki oleju
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
1 duże jajko
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki

Przygotowanie:

1 torebkę Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza będzie gotowa odstawić do wystygnięcia.

Piec nagrzać do 170-180 stopni. Foremkę na pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.

Cebule drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę aż będzie szklista. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Kiedy kasza przestygnie 1/3 przełożyć do miksera, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, paprykę słodką i ostrą, sos sojowy, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować na gładką masę.

Zmiksowaną, przyprawioną masę połączyć z pozostałą ugotowaną kaszą, całość dobrze wyrobić.

Gotowa masę na pasztet przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki. Foremką stuknąć kilka razy o stół, tak żeby pasztet dobrze się ułożył i nie było w masie pęcherzy powietrza. Wierzch pasztetu posypać słonecznikiem i lekko wgnieść go w masę.

Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut. Gotowy pasztet schłodzić i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny lub na całą noc.

Pasztet można przechowywać w lodówce ok. 4 dni.