Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej z cukinią i pomidorami to świetny pomysł na pożywny, zdrowy obiad. Sprawdzą się  także jako dodatek do kanapek czy burgerów. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na kotleciki z kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi przygotowała Kulinarna Maniusia

Ilość porcji: 6 osób
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy ją do miski i odstawiamy, aby przestygła.

Gdy kasza jest chłodniejsza, wbijamy do niej jajka, dodajemy bułkę tartą. Babcia Zosia używa tylko domowej wersji – sama suszy chleb i bułki i miksuje. Dodajemy jeszcze do smaku odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kotleciki, układamy ja na blaszce i lekko spłaszczamy.

Kotleciki pieczemy przez 25 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami czy sałatkami. Kulinarna Maniusia podała je z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i fetą z oliwą. Kotleciki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Super się sprawdzają także jako danie obiadowe, ale także dodatek do sałatki, warzyw i na kanapki.

Smacznego! :)

Kotleciki z kaszy jaglanej