Kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Upieczone miodowo-pikantne bataty, kalafiory, cebule i papryki podawane w towarzystwie jogurtowego sosu i kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianymi i migdałami to nie lada pomysł na wegetariański obiad z afrykańską nutą w tle.

Ilość porcji: od 4 do 6
Danie wegetariańskie: wegetariańskie
Czas przygotowania: około 1 godziny

Składniki:

Kasza:
1 opakowanie Kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami z serii Dania Babci Zosi
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szczypta szafranu
3-4 ziarenka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
listek laurowy
1 łyżka oleju

Warzywa:
2 bataty
1/2 kalafiora
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3-4 łyżki oleju

Sos:
1 duże opakowanie jogurtu greckiego ( 400 g)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
2 łyżki świeżej posiekanej mięty

Przygotowanie:

Bataty, kalafior, cebule i paprykę umyć, obrać, pokroić na duże kawałki podobnej wielkości i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ostrą i słodką paprykę, kumin, sól, miód oraz olej. Sos wylać na warzywa i rękoma dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek pokryty był mieszaniną przypraw. Blachę wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 40 minut.

W czasie gdy pieką się warzywa można przygotować sos i kaszę.

Jogurt przełożyć do miseczki, dodać starty czosnek, sól, pieprz oraz miętę, a następnie odstawić do lodówki.

Pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, szafran, pieprz, sól, listek laurowy oraz olej dodać do 600 ml wody i zagotować wywar. Do wrzącej wody wsypać 2 torebki kaszy jaglanej i gotować pod przykryciem. Po 10 minutach zdjąć z ognia, zamieszać i szczelnie przykryty garnek odstawić na 5 minut.

Podawać gorącą kaszę z aromatycznymi pieczonymi warzywami i zimnym, orzeźwiającym jogurtowym sosem.