Kasza jaglana na śniadanie

Pożywne, gorące śniadanie, czyli kasza jaglana gotowana na mleku owsianym podana ze świeżym granatem i miętą.

2 porcje

wegańskie, bez laktozy

20 minut

Składniki

– 1 torebka Kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami z serii Dania Babci Zosi,
– 400 ml mleka owsianego lub innego mleka roślinnego,
– 1 mały granat,
– kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie

Mleko owsiane zagotować w garnku, następnie dodać kaszę i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

—     —

Sugerujemy wziąć trochę większy garnek, bo mleko może wykipieć.

Gdy kasza gotuje się przygotować granat. Owoc przekroić na pół i położyć na dłoni skórą do góry. Trzymając rękę nad miską uderzać energicznie w granat dużą drewnianą łyżką – ziarenka same wypadną do miski.

Gorącą gotową kaszę przełożyć do miseczek, posypać ziarenkami granatu i posiekaną miętą.