Sposób na zdrowy, smaczny i sycący obiad

Kasza gryczana, podobnie jak pozostałe kasze jest bardzo zdrowa. Znajdziemy w niej dużo błonnika i innych cennych składników odżywczych. Ponadto kasza jaglana jest pyszna i sycąca, dlatego też może stać się doskonałym pomysłem na pyszny obiad, zwłaszcza jeśli dodamy do niej warzywa. Jak przyrządzić kaszę jaglaną z warzywami? Podpowiadamy!

Kasza gryczana – poznaj ją od podszewki!

Kasza gryczana posiada liczne właściwości, dzięki którym w pozytywny sposób wpływa na nasze zdrowie. Przede wszystkim odkwasza organizm. Jest lekkostrawna, a dzięki dużej zwartości cennych substancji poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, usprawnia przemianę materii, przez co ułatwia odchudzanie, zapobiega odkładaniu się cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację. Ze względu na tak liczne zalety kaszę jaglaną należy spożywać jak najczęściej.
Kasza gryczana jest bardzo sycąca, dlatego często staje się pysznym śniadaniem. Trzeba przyznać, że w tej formie sprawdza się doskonale. Tak pożywny posiłek dostarcza nam siły i energii na cały dzień. Kaszę gryczaną możemy także wykorzystać do przygotowania obiadu. Jak przyrządzić obiad z kaszą gryczaną w roli głównej?

Składniki

Do przygotowania zapiekanki z warzywami będziemy potrzebować:
– 1 opakowanie kaszy gryczanej z grzybami, cebulą i tymiankiem od Babci Zosi,
– 300 g cukinii,
– 4 duże ziemniaki,
– 1 cebulę,
– 2 łyżki oliwy,
– 200 ml przecieru pomidorowego,
– 250 ml bulionu warzywnego,
– 75 g tartego sera,

Przyprawy: po łyżce słodkiej papryki, ziół prowansalskich, po pół łyżeczki kurkumy i ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.

Cebulę posiekaną w drobną kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyty i pokrojoną w talarki cukinię. Gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu kroimy w talarki. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Całość układamy warstwowo w naczyniu, przekładając warstwy przecierem pomidorowym. Całość zalewamy bulionem, aby zapiekanka była wilgotna i nie wyschła. Zapiekamy przez około 20 minut. Na około 2 minuty przed końcem posypujemy startym żółtym serem.DBZ Kasza gryczana z grzybami zapiekanka_new_ver_1