Jabłecznik z kaszy bulgur z morwą, wiśniami i migdałami

Jabłecznik z kaszą bulgur z dodatkiem morwy, wiśni i migdałów, posypany kruszonką i podany z wegańskimi lodami.

Ilość porcji: 6-8 porcji
Danie wegetariańskie: wegańskie, bez laktozy, bez cukru
Czas przygotowania: około 1 godziny

Składniki:

1 opakowanie Kaszy bulgur z morwą, wiśnią i migdałami z serii Dań Babci Zosi
2 kwaśne jabłka ( np. szare renety, antonówki)
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
sok z połówki cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:
50 g oleju kokosowego
100 g mąki pszennej
1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Dodatkowo:
opakowanie wegańskich lodów lub śmietany roślinnej

Przygotowanie:

Kasze bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy kasza się gotuje z podanych składników przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki poza wodą przełożyć do miski. Olej kokosowy dokładnie rozetrzeć między palcami i wymieszać z pozostałymi składnikami, jeżeli ciasto jest za sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieść kulę. Ciasto wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.

Gotową kaszę odcedzić jeżeli zostały resztki wody. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do kaszy razem z cynamonem, syropem i ewentualnie sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki do zapiekania. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać nim kaszę. Jabłecznik wstawić do piekarnika na 20-30 minut aż kruszonka się zrumieni.

Ciasto podawać na gorąco lub schodzone z dodatkiem wegańskich lodów lub roślinnej śmietany.

bulgur-jablecznik