Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i tymiankiem

Dziś Babcia Zosia miała ogromną ochotę na tradycyjne, domowe gołąbki. Tym razem jednak do współpracy zaprosiła zawodowego kucharza, doświadczonego szefa kuchni i blogera Jakuba Kuronia, który specjalnie na jej prośbę przygotował przepis na pyszne i proste gołąbki z kaszą gryczaną z grzybkami, cebulką i tymiankiem.

Kiedy tylko Kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem wpadła mi w ręce, pomyślałem, że świetnie się sprawdzi jako farsz, który wypełni gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i tymiankiem. W połączeniu z sosem grzybowym danie to istna kwintesencja dania sezonowego. Smacznego!

Składniki

1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem Dania Babci Zosi

1 główka kapusty białej, waga około 1,5 kg

1 duże jajko

1 łyżka masła

1 cebula

400 g podgrzybków

200 g śmietany 30% UHT

2 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia.

Z kapusty j oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i podniszczone. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.

Ugotowaną przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.

Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.

Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty.

Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.

W tym czasie przygotuj sos grzybowy.

Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli dodaj grzyby, pokrojone w plastry. Podsmaż aż grzyby zmiękną ale się nie rozpadną, około 5 minut. Po tym czasie wlej śmietankę, zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek.

Gołąbki podawaj z sosem grzybowym.

Smacznego!