Czerwona porzeczka między innymi ze względu na swój smak wciąż pozostaje niedoceniania, tymczasem owoc ten to prawdziwy skarb pod względem zawartości składników odżywczych.

Szereg jej cennych właściwości w pozytywny sposób wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale też urodę. Choć faktycznie owoce czerwonej porzeczki trudno zaliczyć do grupy tych najsłodszych a przez to najsmaczniejszych, warto zdecydować się na włączenie ich do swojej diety, także poza sezonem. Dlaczego? Sprawdźmy, co znajdziemy w tych małych, niepozornych i bardzo kwaśnych owocach.

Wielka siła zamknięta w małych owocach, czyli zdrowotne właściwości czerwonych porzeczek

Mało kto może nazwać czerwone porzeczki swoimi ulubionymi owocami. Ich kwaśnym smak bardzo skutecznie zniechęca do ich spożywania, a dla wielu zjedzenie choćby kilku owoców stanowi wyzwanie nie do pokonania. Niestety to duży błąd, ponieważ rezygnując ze spożywania czerwonych porzeczek pozbawiamy się szansy na dostarczenie do organizmu wielu wartościowych składników.

Źródło witamin

Czerwona porzeczka to przede wszystkim cenne źródło witaminy C i ułatwiającej jej wchłanianie witaminy P (rutyny), w związku, z czym spożywanie porzeczek wzmacnia odporność organizmu, zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji. Poza tym owoce zawierają dużo pektyn – rozpuszczalnego błonnika, którego obecność w układzie pokarmowym znacznie ogranicza wchłanianie cukru i cholesterolu, obniżając tym samym ich poziom we krwi. Ponadto w porzeczkach znajdziemy duże ilości witaminy A, witamin z grupy B, biotynę, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, mangan, bor, jod. Dodatkowo owoce te zawierają garbniki w związku, z czym działają na skórę ściągająco i przeciwzapalnie. Pomagają pozbyć się zaskórników i wyprysków, dogłębnie oczyszczają i regulują wydzielanie sebum. Dzięki zawartości antyoksydantów hamują procesy starzenia się skóry.

Porzeczka jest dobra na wszystko

Ze względu na składniki w nich zawarte spożywanie owoców czerwonej porzeczki zaleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, problemy trawienne, dolegliwości ze strony układu moczowego (wykazują właściwości moczopędne) oraz osobom mającym problemy z apetytem oraz profilaktycznie w chorobach związanych z układem krążenia (miażdżyca).