Cebula – właściwości i wartości. Dlaczego warto jeść zupę cebulową?

Chociaż cebula to warzywo dobrze wszystkim znane, nie każdy z nas wie, jak wiele właściwości w sobie kryje. Ich lista jest naprawdę imponująca.

Na samym jej szczycie z pewnością warto umieścić te za sprawą, których jedzenie cebuli pomaga walczyć z grypą i przeziębieniem, a więc właściwości przeciwbakteryjne. Poza tym cebula zawiera duże ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, zmniejszając w ten sposób ryzyko nawrotu choroby. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego wyjątkowego warzywa?

Cebula – odkryj wszystkie jej właściwości

Cebula to tuż obok czosnku jedno z najważniejszych pod względem właściwości zdrowotnych warzywo. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Jej spożywanie pozwala także znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych – między innymi raka płuc, nerek, jajników, trzustki, jelita grubego, raka jamy ustnej i gardła. Ponadto warzywo zawiera duże ilości witaminy C odpowiedzialnej za poprawę odporności oraz potasu wspomagającego prawidłową pracę serca. Wyniki badań dowiodły, że spożywanie duszonej lub gotowanej cebuli przeciwdziała występowaniu zaparć i niweluje dolegliwości wynikające z zaburzenia funkcjonowania wątroby.

Jedz cebulę!

Pomimo tego, że warzywo zawiera mnóstwo wartościowych składników, ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach nie przez wszystkich jest lubiane. Bardzo wiele osób zupełnie rezygnuje z jego jedzenia. Tymczasem to duży błąd, bowiem cebula to warzywo, które w bardzo pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jak przełamać swoje opory i włączyć je do swojej diety? Bardzo dobrym pomysłem okazuje się być przygotowanie na przykład zupy cebulowej, która pozwoli dostarczyć wartościowych składników bez konieczności zjadania warzywa w surowej postaci.