Przepis na burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej to świetna propozycja na zdrowy i pożywny obiad czy przekąskę. Można jeść je na ciepło i zimno. Idealnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie czy wałówka do szkoły. Dziś na prośbę Babci Zosi swoim przepisem na te pyszne miniburgery podzieliła się autorka instagramowego bloga kulinarnego Ola Sadłowska.

Domowe mini bułeczki (około 20 sztuk)
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
500 g mąki pszennej, czyli 3 szklanki (ewentualnie pół na pół z pełnoziarnistą)  + trochę do podsypania
1 roztrzepane jajko
ziarenka czarnuszki

Zielony majonez
0,5 miękkiego awokado
2 łyżki miodu
3 łyżki delikatnej musztardy
sól i pieprz do smaku

Kotlety jaglane
250 g mieszanki Kaszy jaglanej z batatem, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo
3 pomidory
ulubiony ketchup
sałata
ser żółty

Przepis
Drożdże umieszczamy w szklanej misce, dodajemy miód, łyżkę mąki oraz 2 łyżki wody. Składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Następnie rozczyn uzupełniamy pozostałą mąką, wodą, solą i oliwą. Składniki dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub hakiem). Miskę przykrywamy ściereczką i ponownie ostawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni.

Po wyrośnięciu ciasta formujemy z niego około 20 sztuk małych kuleczek i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie sypiemy czarnuszką (dodatkowo można spryskać je zimną wodą – skórka będzie miała pięknie złoty kolor). Bułeczki pieczemy przez około 20 minut, a następnie wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.

Mieszankę kaszy jaglanej gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Następnie formujemy z niej tyle kotlecików, ile wyszło bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

W czasie pieczenia kotletów warto przygotować ekspresowy, zielony majonez. Wystarczy zmiksować w rozdrabniaczu awokado, miód, musztardę oraz sól i pieprz.

Na koniec bułeczki kroimy i każdą z części smarujemy majonezem. Na dolnych połówkach układamy umyte liście sałaty oraz ser żółty, następnie kotleciki, ketchup i plastry pomidorów. Całość przykrywamy górną połówką.

Miniburgery są gotowe, smacznego!