Barszcz czerwony z suszonych buraków, czyli aromatyczna i tradycyjna zupa, przy przygotowaniu której nie pobrudzisz sobie rąk :)

6-8 porcji

wegetariańska

2,5 godziny

Składniki

Buraki suszone SYS 100 g
– 4-5 grzybów suszonych
– 10 ziaren pieprzu
– 1 ziarno ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżka majeranku suszonego
– sok z cytryny
– sól i pieprz

Przygotowanie

Do 2 litrów zimnej wody wsyp 1 opakowanie Buraków suszonych SYS. Dodaj grzyby suszone, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj 15-20 minut.

Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżkę majeranku suszonego i odstaw wywar na 2 godziny, a następnie przecedź. Do wywaru dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Zupę podawaj gorącą z dodatkiem uszek lub ziemniaków.